אוסטאופורוזיס – Osteoporosis
חשיבות הגברת המודעות לגורמים להידלדלות מסת העצם והדרכים למניעתה גוברים משנה לשנה בגלל העלייה במספר הנשים הסובלות מהתופעה.
החל מגיל 35 חלה ירידה הדרגתית במסת העצם. ירידה משמעותית חלה לאחר הפסקת המחזור. הירידה במסת העצם גורמת לכך שמבנה העצמות בגוף נחלש לעיתים קרובות עד כדי כך שלחץ או נפילה, ולו גם החלשים ביותר, גורמים לשבירת עצמות. המקומות המועדים ביותר לשבירה הם חוליות עמוד צוואר השדרה, שורש גב היד, קרסוליים, צלעות, ובגיל מבוגר גם שברים בעצם צוואר הירך.
נשים בעלות סיכון גבוה להידלדלות מסת העצם הן: בעלות מבנה גוף דק, נשים שלא ילדו, נשים אשר תסמונת גיל המעבר חלה אצלן בגיל צעיר יחסית, נשים מעשנות, לא פעילות גופנית ובעלות תזונה לקויה.
לדבר ד"ר אלכס מאור, מומחה לתזונה, המחלה קשורה לאורח חיים. בניגוד למחלות אחרות הנגרמות בגלל גורמים גנטיים, ניתן למנוע את האוסטיאופורוזיס על ידי שמירה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה.
ד"ר מאור מביא המלצות לטיפול תזונתי מונע של אוסטאופורוזיס:
תפריט מגוון, עשיר בפירות וירקות לצד הימנעות מתפריט עשיר בחלבונים, וכן הימנעות מצריכת כמות רבה של בשר אדום. עיבוד החלבונים בגוף דורש רמה גבוה של סידן ומדלל את המאגר הטבעי בגוף. הימנעות מבשר מפחיתה את בריחת הסידן בשתן ב-50 אחוז. ירידה בכמות צריכת המלח והקפאין תורמת גם היא לשמירה על הסידן בגוף.
צריכת כמות מאוזנת של מינרלים, ויטמינים ותוספי מזון מועשרים בסידן. תוספת סידן חשובה לנשים בכל גיל לשמירה על מבנה וחוזק העצם. לצד הסידן, חשובות גם השלמות תזונתיות של ויטמין B, C, ו-D, מגנזיום ואבץ.
הימנעות מבישול בכלי אלומיניום. אלומיניום בגוף מעכב את פעילות בלוטת התריס ומוביל לאוסטיאופורוזיס. גם נטילה של תרופות לטיפול בבלוטה (כדוגמת טירוקסין), מגבירה את הסיכוי להופעת מחלת האוסטיאופורוזיס אצל נשים לפני ואחרי מחזור.
הפסקת עישון והימנעות משתיית אלכוהול. מחקרים רבים הראו כי הפסקת עישון והימנעות משתיית אלכוהול מפחיתה משמעותית את הסיכוי ללקות במחלה.
אימונים המשלבים משקולות. למעלה מ-10 מחקרים הוכיחו כי ניתן לחזק את מבנה העצמות באמצעות פעילות אירובית ושימוש במכשירי משקולות בצורה מתונה ולאורך זמן. שימוש נכון במשקולות יוצר עומס חיובי על העצמות ומחזק את מסת העצם.
בין תוספי המזון העשירים בסידן המומלצים לנשים, נמצא סידן ציטראט המשולב עם ויטמין D. במחקר שפורסם על ידי " ניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" בשנת 1997 נבדקה השפעת מינון של 500 מ"ג סידן יחד עם ויטמין D על צפיפות העצם.
במחקר השתתפו 176 גברים ו-213 נשים מעל גיל 65. לאחר שנה של טיפול נמצא הבדל מובהק בכל עצמות השלד אצל אלה שצרכו ויטמין D עם סידן לבין קבוצת הדמי. בשנה השנייה והשלישית נמצא הבדל גדול עוד יותר בצפיפות המינרלים שבתוך העצם ובחוזק השלד.