רוזיציאה
כולנו חווים מדי פעם אדמומיות בפנים. אדמומיות יכולה לנבוע מסיבות רבות: חום, מאמץ פיזי, הסמקה, שתיה מרובה ועוד, אך לרוב היא זמנית וחולפת תוך שניות או דקות ספורות. עם זאת, יש מי שסובל מאדמומיות קבועה בפנים, ופעמים רבות, הסיבה לאדמומיות היא מחלת עור הנקראת רוזיצאה.
מהי רוזיציאה
רוזיציאה, שלעתים מתארת גם כ"אקנה של הגיל המבוגר", היא מחלת עור כרונית. היא מתאפיינת באדמומיות מוגברת של הפנים, בעיקר בלחיים, במצח ובסנטר, והיא מלווה בנימי דם מורחבים, תחושת צריבה ולעתים גם פצעונים קטנים או גבשושיות בעור. היא קיימת גם אצל גברים וגם אצל נשים, אך שכיחותה בנשים גבוהה פי שלושה, והיא מופיעה בעיקר בנשים בהירות עור מעל גיל 30. לעתים היא מלווה גם בעיניים מגורות ודומעות, ובמקרים קשים גם בתופעה הנקראת ריפונימה – עיבוי של רקמות הפנים והאף. אצל חלק מהחולים במחלה היא עלולה להפוך לבעיה אסתטית הדורשת טיפול, ויכולה להוביל לירידה בביטחון העצמי עד כדי הימנעות ממפגשים חברתיים.
מהם הגורמים לרוזיציאה
רוזיציאה היא מחלה מסתורית שהגורמים לה טרם התבררו עד הסוף. יש הקושרים אותה לשילוב בין גורמי סביבה וגורמי תורשה אשר מביאים להתרחבות של כלי הדם. כמו כן, ידוע קשר לחיידק המעיים הליקובקטר, ולטפיל העור דמודקס, שמתגלים לעתים קרובות אצל נשים עם רוזיציאה. בנוסף, ידועים גורמים המחמירים את המחלה ומהם ממליצים להימנע לחולים בה והם: צריכת אלכוהול, חשיפה לשמש, פעילות גופנית מאומצת, מזונות חריפים, לחץ נפשי, ושינויים קיצוניים בטמפרטורה.
טיפול ברוזיציאה
ברוזיציאה כדאי להתחיל לטפל מוקדם ככל שאפשר מרגע האבחון. היעדר טיפול יביא להחמרה ברוזיציאה לאורך השנים, ובנוסף, הטיפול יעיל יותר בשלביה המוקדמים של המחלה מאשר בשלביה המאוחרים. למחלה סוגי טיפול שונים: ישנם טיפולים המתמקדים בשינוי התזונה ובנטילת תוספי תזונה, טיפולים נטורופתיים (למשל באמצעות צמחי מרפא), והורדת מתחים,פיגמנטציה. טיפולים אחרים מתבצעים באמצעות תרחיצים וקרמים בעלי פעילות אנטי-בקטריאלית שמסלקת חיידקים מהעור ופעילות אנטי-דלקתית שמרגיעה את הדלקת בעור. כאשר הרוזיציאה מתאפיינת בפצעונים רבים, יש הממליצים על קרמים אנטיביוטיים. במקרים חמורים, יהיה לעתים צורך ליטול כדורים אנטיביוטיים ממשפחת הטטרציקלינים.