השפעות גיל המעבר על העור
גיל המעבר הוא תהליך סבוך להפליא, אותו עוברות כל הנשים בהגיען לגיל העמידה. אצל חלקן, התסמינים הם רק סיום המחזור החודשי. אצל אחרות, זהו תהליך קשה שעשוי להימשך מספר שנים ולגרום לשינויים מסוגים שונים.
בגיל המעבר, לא רק הגוף מושפע, אלא גם העור ובעיקר מראה הפנים. לפני שנבחן את ההשפעות על הפנים הנה סקירה קצרה של השינויים ההורמונליים אצל האישה בגיל המעבר.
מה קורה להורמונים בגיל המעבר?
שינויים הורמונליים וירידה ברמות ההורמונים, כמו גם ההאטה בפעילות השחלות (ובכלל זה ירידה ברמות ה- -B-אסטרדיול, אסטרוגן בעל השפעה מרכזית על מערכת הרביה), גורמים לרבים מהשינויים המתרחשים בגיל המעבר. השינויים ברמות ההורמונים יכולים לגרום לפרצי חום ולתחושה עזה של חמימות בעור, בפרט בעור הפנים, ובעקבותיה הזעה שופעת. כמו כן, בלוטות יותרת הכליה (האדרנל) והשחלות של נשים לאחר הפסקת הוסת, מפרישות הורמוני מין גבריים (אנדרוגנים) ברמה מוגברת. הורמונים אלה, בהיעדר אסטרוגנים, גורמים לתסמיני גיל מעבר כגון העמקת הקול, השמנה והופעת שיער פנים.
גיל המעבר והעור
ואיך כל זה קשור לעור? בקשר הדוק. השינויים ההורמונליים שמתרחשים במהלך גיל המעבר ובעקבותיו משנים לרוב את הפיזיולוגיה של העור בדרכים שונות וחדשות.
ידוע כי ההפחתה ברמות ה-האסטרודיול במהלך גיל המעבר הוא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בהזדקנות העור. ידוע גם כי הווסת נפסקת בעיקר בשל שינויים בשחלות והתוצאה היא הפחתה בייצור האסטרוגן והפרוגסטרון, ובעקבותיהם שינויים בעור.
ככל שאישה מתקרבת לגיל המעבר, השינויים הבאים מתחילים להופיע בעור:
עור שמנוני: במהלך שנות הפוריות, ה- -B אסטרדיול משפיע על הפרשות בלוטות החלב והופך אותן לנוזליות יותר (השפעה נוגדת אקנה). במהלך גיל המעבר, עם הירידה ברמות האסטרוגן, הטסטוסטרון אינו מאוזן יותר בגוף האישה. הטסטוסטרון מעורר את בלוטות החלב להפריש חלב סמיך יותר ו העור נראה שמנוני יותר ומכאן הנטייה לאקנה מבוגרים אצל חלק מהנשים.
שיער פנים: תולדה נוספת של חוסר האיזון של הטסטוסטרון הוא שנשים מסוימות תפתחנה שיער פנים, בפרט באיזור השפה עליונה והסנטר.
צניחת עור וקמטים: אסטרוגנים יוצרים מרבצי שומן בגוף האישה; עם הירידה ברמות האסטרוגן בגיל המעבר, מרבצי השומן משנים את מיקומם ומתרכזים תכופות באיזור הבטן ו/או בירכיים ובישבן. במקביל פוחת השומן התומך בעור הפנים, הצוואר, הידיים והזרועות; כתוצאה מכך מופיעים קמטים עמוקים והעור מאבד מגמישותו . מוצרי קוסמטיקה ייעודיים עוזרים מאד לפיתרון הבעיה.
אלסטוזיס: סינתזת חלבונים, בפרט כשמדובר בקולגן ובאלסטין, כפופה בחלקה לפעילות האסטרוגנים. בגיל המעבר, עקב ההפחתה ברמות האסטרוגן, מופחת הייצור והשיקום של הסיבים האלסטיים, הקולגן ווהאלסטין, בשכבת הדרמיס שבעור. פונקצית השיקום מופחתת עוד יותר אם העור נחשף לקרינת UV. קרני אולטרה-סגול הורסות את הקולגן, וכשאנו מאבדים את מנגנון השיקום שלנו, נעלמת גם גמישותו של העור. התוצאה היא התנוונות הסיבים ברקמת החיבור המכונה אלסטוזיס ((elastosiss.
שכבת האפידרמיס נעשית דקה: האסטרוגנים מושלים באופן חלקי בצמיחת נימי דם בשכבת הדרמיס, ובתחזוקתם. זרימת הדם המופחתת בנימי שכבת הדרמיס במהלך גיל המעבר גורמת להפחתת מרכיבים תזונתיים וחמצן המגיעים לשכבת הבסיס של האפידרמיס (Stratum Germinativum). התהליך גורם להידלדלות האפידרמיס ולקצב מואט של התחלפות תאים. נלווית לכך הפחתה בתפקוד החיץ של האפידרמיס, מה שגורם לאבדן רב יותר של מים דרך האפידרמיס וליובש בעור.
רגישות מוגברת לנזקי שמש: אסטרוגנים אחראים לתחזוקת המלנוציטים (תאים המייצרים את הפיגמנט מלנין). עם התקדמות תהליכי גיל המעבר, כמות המלנוציטים בעור פוחתת (הם מתנוונים). כשיש פחות מלנוציטים, אנו מייצרים פחות מלנין, המגונן על העור, והוא נראה בהיר יותר. העור בגיל המעבר חשוף יותר איפוא לנזקי השמש, ולפיכך חשוב אף יותר להגן עליו באמצעות מסנני קרינה.
היפר-פיגמנטציה/כתמי זקנה: לאסטרוגנים יש גם השפעה ממתנת על ייצור המלנין; כלומר – לאסטרוגן השפעה מווסתת על ייצור המלנין; הוא בגדר גורם מפקח. בשטחי עור שנחשפו לקרינה במשך השנים, גוברת סינתזת המלנין ככל שמתקרב גיל המעבר (בשל היעדר רגולציה מצד האסטרוגן). מכאן יכולים לנבוע "כתמי זקנה" חומים, אשר יופיעו על הפנים, הידיים, הצוואר, הזרועות והחזה אצל נשים רבות.
פרצי חום: פרצי חום מוגדרים ככלל כתחושה עזה של חמימות בעור (בעיקר בפנים), ובעקבותיה הזעת יתר. מזה זמן רב חשבו כי פרצי חום נגרמים ישירות בשל הפחתה פתאומית ברמות האסטרודיל אך כעת ידוע כי מערכת העצבים הסימפתטית של האישה פעילה יותר לאחר גיל המעבר בשל רמות אסטרוגן נמוכות, מה שגורם להתרחבות ורידים, להזעה, לעלייה בחום הגוף ולהתגברות קצב הלב. שינויים משעה לשעה בהפרשת ההורמון המחלמן (Luteinizing hormone, LH) מבלוטת יותרת המוח אצל נשים לאחר גיל המעבר, קשורים אף הם לפרצי חום.
תסמינים אחרים של גיל המעבר
לגיל המעבר השפעות רבות מעבר לעור. תסמינים פיזיים אפשריים עשויים לכלול סחרחורות, קהות חושים, דפיקות לב, נדודי שינה, כאבי גב ויובש בפה, בין היתר.
כ-85% מהנשים חוות תסמיני גיל מעבר הן לפני בואו והן לאחריו; התרחשות התסמינים ועוצמתם משתנה מאישה לאישה. אצל רובן, התסמינים נפסקים תוך שנה, אך אצל חלקן התסמינים עשויים להימשך אף שלוש שנים ויותר.
הטיפול בלקוחות בגיל המעבר
האתגר הגדול ביותר שעומד בפני קוסמטיקאית בבואה לטפל בצרכיה של המטופלת בגיל המעבר, יהייה להעניק טיפול שונה מהרגיל ולהתחשב בשינויים התכופים בפרק זמן קריטי זה. השפעותיהן של רמות ההורמונים המשתנות על הפיזיולוגיה של העור, דורשות מענה בצורת מוצרי קוסמטיקה, וכן שינויים בשיטת הטיפול בעור בבית. יש להמליץ כשלב ראשון ללקוחה להתחיל להשתמש בסדרת "ניו-אייג" המכילה אסטרוגן ממקור טבעי כדי למנוע נזקים בעור עקב הירידה ברמות ההורמון.